Zupa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą to typowo letnia, pachnąca latem zupa. Orzeźwiająca, bo ze świeżymi  pomidorami, a  dodatek soczewicy sprawia, że jest syta i pożywna.

 

Składniki na zupę z pieczonych pomidorów:

– 2 kg pomidorów
– 2 czerwone papryki
– 1 czerwona cebula
– 1 biała cebula
– 3 ząbki czosnku
– 3/4 szklanki soczewicy nie ugotowanej
– 3 szklanki wody
– 60 ml oliwy
– 1 mała ostra papryczka
– sól, pieprz
– świeży tymianek
– odrobina startego imbiru * opcjonalnie

Przygotowanie:

Pomidory myjemy i kroimy je na ćwiartki. Paprykę czerwoną myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
Pomidory i paprykę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy obficie oliwą, pieczemy przez godzinę w temperaturze 150-170 stopni przez około 40 minut aż papryka zmięknie.

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy w głębszym naczyniu, kiedy się zeszkli dodajemy starty na tarce czosnek oraz opcjonalnie odrobinę imbiru i na małym ogniu podsmażamy minutę.

W międzyczasie w osobnym garnku umieszczamy soczewicę, dobrze ja płuczmy, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości.
Kiedy soczewica zmięknie dodajemy przesmażoną cebulkę z czosnkiem oraz upieczone pomidory i paprykę. Blendujemy do uzyskania
gładkiej konsystencji. Zupę podajemy skropiona oliwą, posypana świeżym tymiankiem. Świetnie komponuje się z chrupiącym pieczywem.

Leave a Reply