Zimowy murzynek

Pierwszy raz na książkę Nigelli Lawson natknęłam się jakieś 3 lata temu i od tej chwili bogini wypieków króluje na mojej liście top cukierników. Nie ze względu na kunszt cukierniczy, nie ze względu na to, że przypuszczalnie wszystko co wychodzi z rąk Nigelli jest pyszne – niestety nie dane było mi spróbować, ale na prostotę jaka dominuje w większości jej przepisów. Każdy przepis podkreśla, że smak naturalnych produktów jest najbardziej ceniony i w przepisach nie należy kombinować, ale tylko delikatnie podkreślać walory produktu. Większość przepisów jest banalnie prostych, dlatego początkowo podchodziłam do nich z dystansem, ale jak tu nie oprzeć się kawałkowi wilgotnego ciasta które powstało po wymieszaniu łyżką zaledwie 5 składników? Jeden z takich przepisów zainspirował mnie do zrobienia w podobny sposób bezglutenowego, zimowego murzynka.

Wilgotne, delikatne i mocno czekoladowe ciasto przełamane nutą korzennych przypraw i wiśni.

3

Składniki:

300 ml konfitury wiśniowej
200 g zmielonych migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej * opcjonalnie
5 jajek
5 łyżek miodu
60 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej ( mogą być zmielone goździki, cynamon, czarny pieprz, ziele angielskie)

starte migdały lub orzechy obsypania blachy

Wszystkie składniki wymieszać.
Formę o średnicy 20/22 cm wysmarować masłem i oprószyć startymi migdałami lub orzechami.
Ciasto przelać formy. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika.
Piec 45 minut.
Podawać oblane polewą czekoladową lub oprószone cukrem pudrem.

Smacznego ♥

Podziel się postem z innymi

2 Komentarze

  • Mmm murzynek – uwielbiam! Szkoda tylko, że nie ma zdjęć ciasta w przekroju… Ze względu na alergię na pszenicę i mleko szukam nowych przepisów (w szczególności na słodycze), które nadal będą pyszne. Pozdrawiam!

  • Zdecydowanie polecam, jest prosty i smaczny. Zdjęć w przekroju niestety nie zrobiłam, nie miałam pod ręką fotografa… ciasto zrobiłam dość spontanicznie i fotografowałam je telefonem… 😛 Ciasto w przekroju jest raczej wilgotne i ciężkie, ale bardzo smaczne 🙂

Dodaj komentarz