Ciastka czekoladowo-różane na Dzień Matki

Dzień Matki już za tydzień. Postanowiłam poeksperymentować i takim sposobem wyszło coś extra smacznego. Ekspresowe ciastka czekoladowo-różane są idealnym rozwiązaniem na nagłe okazje czy niespodziewane wizyty gości. Jak już pewnie zauważyliście, jestem miłośniczką nie tylko wypieków bezglutenowych, ale również prostoty i szybkich rozwiązań. Dziś przedstawiam Wam eksperyment z ciastkami bezglutenowymi, który powstał zupełnie przypadkowo, a okazał się strzałem w 10. Wykwintne połączenie kakao z konfiturą różaną zasmakuje na pewno nawet tym, którzy nie przepadają za słodyczami. Forma ciastek, czy smak jaki zechcecie im nadać stanowi pole do popisu. Konfitura różana może być zastąpiona porzeczkową, pomarańczową czy malinową i taki smak przybiorą ciastka. Ja prezentuje Wam ciastka w formie cake pops, czyli ciastko na patyku, ale łakocie równie smaczne i ładne wyjdą pieczone w piekarniku i posypane odrobiną orzechów czy płatków migdałowych. 

15 pomniejszone

Składniki:

200 g konfitury różanej
4 jajka
6 łyżek kakao
1 szklanka mąki owsianej (zmielone w młynku do kawy płatki owsiane)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

12 pomniejszone

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie przy pomocy miksera. Piec 2/3 minuty w maszynce do cake pops wg instrukcji, lub nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 11 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce i dopiero po ostygnięciu ściągnąć ciastka na talerz.

13 pomniejszone

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

1 Komentarz

  • Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 7100 blogów z 22 kategorii.
    zBLOGowani to największy polski serwis skupiający blogi i vlogi. Czytelnikom umożliwiamy obserwowanie blogów oraz tworzenia katalogów ulubionych wpisów. Blogerzy mają dodatkowo możliwość brania udziału w ciekawych akcjach i konkursach oraz dyskusji na forum. Zachęcamy do rejestracji.

Dodaj komentarz