Wiosenna sałatka z rukolą i mango

10 pomniejszone

Sezon na pyszne, wiosenne sałatki rozpoczęty! Wiosny za oknami brak, ale w powietrzu już można wyczuć zbliżającą się zmianę pory roku. W drodze na sesję zdjęciową wybrałam się na pobliski rynek w celu dokupienia kilku brakujących produktów do zdjęć. Przyznam, że jak wchodzę pomiędzy stoiska obładowane koszami pełnymi warzyw odzywa się we mnie zakupoholiczka, ale pocieszam się myślą, że ten rodzaj uzależnienia akurat nie wpływa źle na stan zdrowia, a wręcz przeciwnie. 🙂 Spacerując alejkami warzywnego ryneczku do mojej torby z zakupami trafiały co krok nowe produkty. Sałatka którą Wam dzisiaj przedstawiam była zupełnie nie zamierzona, ale piękne, czerwone mango było tak kuszące, że moja chęć powstrzymywania się przed zbędnym kupowaniem legła w gruzach. Sałatka ta jest propozycją świetnego, lekkiego i zielonego śniadania. Dostarcza sporej ilości energii i witamin, jest pyszna i banalnie prosta. 🙂

Składniki:

100 g rukoli
kilka liści sałaty lodowej
kilka liści sałaty czerwonej
garść cykorii
garść orzechów
1 dojrzałe mango
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego

Sałatkę tą zrobiłam dosłownie w 5 minut. Wszystkie sałaty wymieszałam w obszernej misce. Mango pokroiłam w większą kostkę, skropiłam sokiem z cytryny oraz syropem klonowym. Dla podkreślenia smaku do całości dodałam uprażone na suchej patelni orzechy i gotowe 🙂

Polecam, sałatka z rukolą, mango i uprażonymi orzechami jest świetną propozycją szybkiego śniadania do pracy czy na uczelnię. 🙂

8 pomniejszone

999 pomniejszone

Smacznego 🙂

Przepis bierze odział w akcji:

40embed_pqO4nWNUMUUDCUfwVrUn8JvwnzdVjwzz

Podziel się postem z innymi

2 Komentarze

  • Bardzo lubię takie połączenia smaków, a Twoja sałatka zawiera wszystkie składniki jakie lubię, a orzechy włoskie w tego rodzaju sałatkach to dla mnie niemal dodatek niezbędny 😉

Dodaj komentarz