Risotto z grillowaną papryką

1risotto

Obiecywałam sobie, że nadrobię zaległości i na blogu pojawiać będzie się więcej dań, a nie wypieków. Tak też realizuje zamierzenia i przedstawiam Wam przepis na bardzo szybkie danie. Kremowe risotto z grillowaną papryką. Jest błyskawiczne i podbije serca domowników. Ci którzy lubią paprykę będą zachwyceni!

Składniki:

200 g ryżu arborio
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1 czerwona papryka
100 ml białego wytrawnego wina
450 ml bulionu warzywnego ( ja dodałam grzyby)
3 łyżki śmietanki kremówki * opcjonalnie
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki

* ser do posypania, proponuje grana padano

3p

1. Paprykę myjemy, czyścimy z wewnętrznych błonek i ziaren, kroimy w paski, grillujemy beztłuszczowo około 8 minut na patelni. Kiedy papryka zacznie nabierać brązowawych plamek, ściągamy z ognia.

2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle i oliwie, kiedy się przyrumieni dodajemy starty na tarce czosnek i smażymy około 10 sekund.

3. Wsypujemy na patelnię grillowaną paprykę pokrojoną w kostkę oraz ryż arborio. Podlewamy całość winem, czekamy aż całość wyparuje.

4. Kiedy płyn w całości wsiąknie w ryż dolewamy po pół chochelki bulionu, pilnując aby ogień nie był ani za duży, ani za mały. I tak do wyczerpania bulionu.

5. Na koniec dolewamy śmietankę kremówkę, starty na tarce ser grana padano i natkę pietruszki.

 

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz