Święta spędziłam z mamą i to powinno Wam dużo powiedzieć… 🙂 Do słonecznej Pszczyny przyjechałam kolo 15, na ostatnią chwilę upiekłam szybką, bezglutenową, babkę jaglaną, która równie dobrze sprawdziłaby się upieczona w keksówce czy zwykłej blasze na ciasto.  Wchodzę do mamy, a tam stół zastawiony jak dla 10 osobowej rodziny, przejedzenie do granic możliwości, ale jak sobie odmówić takich pyszności! Do rolady orzechowej mam już uprzedzenie, wcisnęłam w siebie chyba  z pół kilo, a do tego pyszna, serowa strucla z czekoladą, i jeszcze pyszniejsza sałatka z ananasem! Dzięki wizycie u mamy mogłam zrobić troszkę zdjęć, dlatego od razu dzielę się z Wami przepisem na ucieraną babkę jaglaną!

babka jaglana

 

Składniki:

1 szklanka koncentratu mąki bezglutenowej ( jeżeli nie masz problemu z glutenem zwykłej mąki pszennej)
100 g kaszy jaglanej
3 jajka
1 łyżeczka pasty waniliowej
1/2 szklanki miodu
1 kostka masła
300 ml mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy z dodatkiem wanilii w mleku do wchłonięcia przez kaszę prawie całego mleka.
2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
3. Do masła dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i po kolei po 1 jajku. Ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Kaszę studzimy, dodajemy śmietanę, blenderujemy. Dodajemy do reszty składników. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Babkę pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 45 minut.

Smacznego 🙂

2 Responses

Leave a Reply