Truskawkowo-lodowa tarta bezowa

Lekka, orzeźwiająca tarta bezowa z truskawkami. 🙂 Kruchy z zewnątrz, a miękki w środku blat bezowy, pokryty  jak przystało na panujące upały zmrożonym kremem z mascarpone i całą masą owoców. Krem aromatyzowany limonką, a całość zwieńczona truskawkami. Deser idealny na lato 🙂

_DSC0744a

Składniki:

4 białka
220 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej


200 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 limonki
skórka otarta z 1/2 limonki

7 dużych truskawek do ozdobienia

Blaty bezowe można kupić gotowe lub posłużyć się małymi bezikami układając je jeden obok drugiego w tortownicy. Nie ukrywam, że czasem pod natłokiem czasu sama korzystam z  takiego rozwiązania, ale bardzo gorąco polecam upiec bezowe blaty samemu. Kontrolując czas pieczenia beza wyjdzie nam o niebo lepsza niż kupiona w sklepie. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam bezy chrupiące z zewnątrz, a  w środku miękkie, delikatne  i  puszyste – w sklepie takich nie znajdziecie.

Przygotowanie:

Beza:

1. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno.

2. Do gęstej, ubitej piany dodajemy stopniowo cukier – jeżeli stosujemy cukier puder, wystarczy wsypać go w 3 partiach. Jeżeli cukier kryształ – wsypujemy go łyżka po łyżce, nie zbyt szybko, kiedy jedna łyżka zdąży się rozpuścić w białkach, wsypujemy kolejną. Z ostatnia partią cukru dodajemy mąkę oraz sok z cytryny. Po wykorzystaniu całego cukru białka powinny być sztywne, gęste i lśniące.

3. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg przy pomocy tortownicy. Białka przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego wykładamy na papier i pieczemy, a właściwie suszymy przez około 1,5 godziny w piekarniku nastawionym na 130 stopni. W drzwi piekarnika wsadzamy drewnianą łyżkę, aby pozostał niedomknięty. Dzięki temu para powstała podczas pieczenia będzie mogła stopniowo wylatywać, a nasze bezy będą rewelacyjnie chrupiące z zewnątrz. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy do całkowitego ostudzenia.

Krem:

1. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki.

2. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę ( im lepiej schłodzona tym szybciej się ubije). Po ubiciu śmietanki, dodajemy ją po łyżce do serka mascarpone delikatnie mieszając.

Blat smarujemy 2 łyżkami masy i wkładamy do lodówki. Resztę masy wkładamy do zamrażalnika i chłodzimy przez 40 minut. Schłodzoną masę przekładamy na bezę i dekorujemy truskawkami.

_DSC0808a

Smacznego!

 

Podziel się postem z innymi

6 Komentarzy

Dodaj komentarz