Tiramissu z konfiturą malinową i białą czekoladą

Jakiś czas temu na fanpage bloga umieściłam zdjęcie tiramisu z konfiturą malinową, malinami i białą czekoladą. Od tego czasu dosyłam sporo wiadomości z prośbą o wrzucenie przepisu na bloga.  Nie dziwie się, że wiadomości przyszło aż tyle bo deser jest naprawdę obłędny, a przy okazji banalnie prosty. 

Składniki

Do przygotowania 3 porcji tiramisu z malinami potrzebujemy:

1 tabliczka białej czekolady
1 opakowanie mascarpone
18 okrągłych biszkoptów
300g malin
4 łyżki cukru
50 ml wódki
3 łyżeczki kawy parzonej

Przygotowanie

Połowę malin wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, zgniatamy i stawiamy na najmniejszy ogień.
W kuchenkach indukcyjnych – 4 (samo podgrzewanie) Kiedy maliny puszczą sporo soku,
zwiększamy ogień i mieszamy aby odrobinę zgęstniały. Gotujemy koło 10 minut.
Wyłączamy i studzimy.

Kawę zalewamy wrzątkiem (90ml). Kiedy kawa się zaparzy przecedzamy przez sitko i dolewamy wódkę.

Czekoladę rozpuszczamy w  kąpieli wodnej, niekoniecznie dokładnie, kawałki nieroztopionej
czekolady będą bardzo fajnie się komponowały w deserze.
Do czekolady dodajemy mascarpone.

Deser układamy partiami rozlewamy do 3 szklanek konfiturę malinową.
Na górę układamy po 3 biszkopty zanurzając je wcześniej na chwilę w kawie.
Na biszkopty dajemy masę z mascarpone i czekolady (zostawiamy 3 łyżki masy)
Następnie znów po 3 biszkopty zanurzone w kawie. Jeżeli zostało nam trochę kawy wylewamy ją na biszkopty.
Biszkopty smarujemy odrobiną masy i na górze posypujemy obficie malinami.

Smacznego 😉

Podziel się postem z innymi

9 Komentarzy

Dodaj komentarz