W tak zabiegane dni jak dzisiejszy, kiedy przychodzi do tego wszystkiego ochota na coś do schrupania przypominam sobie książki Nigelli które pochłaniałam bez opamiętania niczym przygodowe opowieści. Ważne one były dla mnie nie tylko z perspektywy szybkiego i wygodnego pieczenia, ale również nauki organizacji czasu, nie tylko w kuchni, ale ogólnie patrząc na całokształt. Książki Nigelli Lawson polecam każdemu, a przede wszystkim tym, którzy nie lubią piec (serio, po tych książkach nawet osoba nieudolna w kuchni jest w stanie upiec coś smacznego i to jeszcze nie tracąc całego dnia stania przy garach). 

W takim właśnie nastroju, wspominania moich początków z wypiekami powstał kolejny z serii szybkich, 5 minutowych inspirowanych królową Nigellą przepisów. Kolejny z serii przepisów bez użycia mąki i opartych na maśle orzechowym.

Ciasteczka orzechowe uwielbiam, szczególnie te ponieważ są bardzo szybkie w przygotowaniu. Świetnie w tym przepisie sprawdza się masło z orzechów laskowych, niestety masło takie jest trudno dostępne, zastąpić je można zwykłym masłem orzechowym – z orzechów arachidowych.

 

Do przygotowania potrzebujemy 3 składników:

  • masła orzechowego – 200g
  • 1 jajka
  • 2 niepełnych łyżeczek stewii lub 6 łyżeczek cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy, wstawiamy do lodówki po 30 minutach wyciągamy. Odrywamy małe kawałki ciasta, formujemy kuleczki, spłaszczamy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy i dopiero ściągamy z kratki. Uwaga, świeże ciasteczka są bardzo delikatne.

Leave a Reply