Świąteczne pierniczki bezglutenowe

10822141_10204675157352913_2094609520_n
Jego właściwości zdrowotne były wykorzystywane od wieków. Jest antygrzybiczny, bakteriobójczy, pomaga uodpornić organizm w okresie jesiennym, pozytywnie wpływa na krążenie, jak wykorzystać go w kuchni? Cynamon jest przez większość ludzi uwielbiamy. Ja oczywiście należę go grona jego wielbicieli, dlatego tak bardzo cieszę się na okres świąteczny w którym wszyscy po niego sięgamy. Pierniczki które upiekłam w ten weekend bardzo mocno pachną cynamonem, nutą anyżu, kardamonu i miodem. Ich sposób przygotowania jest prosty, a pierniczki nie wiadomo czemu wychodzą bardzo mięciutkie.
Składniki:
  • 1/2 szklanki koncentratu mąki bezglutenowej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  •  5 łyżek cukru pudru
  • 1/4 kostki masła (50g) –  roztopionego i lekko przestudzonego
  •  6 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki  sypkiego anyżu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

 

anyz cynamon
Przygotowanie:
Masło podgrzać z miodem, cukrem i przyprawami. Ostudzić. Mąkę z sodą przesiać do miski, dobrze wymieszać, dodać przestudzone masło z miodem i cukrem oraz jajko. Dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować na dobrze oprószonej mąką stolnicy na grubość 4 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 1,5cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180C przez około 10 minut.
Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz