Sernik mocno owocowy – bez pieczenia

Sernik bez spodu, bez pieczenia, z małą ilością składników, mega szybki w przygotowaniu, czyli ciasto jakie lubie najbardziej. na blogu prezentowałam już kilka syzbkich jogurtowych serników bez pieczenia które cieszyły się dużą popularnością – truskawkowo kokosowy sernik oraz sernik „pomarańczowa fantazja” ( przepisy znajdziecie tutaj: sernik truskawkowo-kokosowy, sernik jogurtowy „Pomarańczowa fantazja”)

Składniki jakie potrzebujemy:

Podane składniki wystarczą do przygotowania sernika o średnicy 15 cm

0,5 kg sera z wiaderka do serników niesłodzonego
0,3 kg mrożonych lub świeżych truskawek.
0,3 kg mrożonych lub świeżych  owoców leśnych
100 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru lub 1 łyżeczka stewii
2 galaretki truskawkowe
2 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżeczka do wysmarowania formy
40 g żelatyny (uniwersalna, spożywcza, a nie fix deserowa – z deserową nie wychodzi)

Do ozdobienia:
100ml śmietanki kremówki –  36%
garść owoców leśnych i kilka truskawek

Przygotowanie:

Galaretki rozrabiamy w  połowie wody podanej na opakowaniu.
Twaróg wyciągamy z lodówki ( nie może być bardzo zimny, gdybyśmy do zimnego sera dodali żelatynę i olej kokosowy zrobią się nam grudki)
Owoce jeżeli były mrożone rozmrażamy.

Blendujemy osobno truskawki i osobno owoce leśne.
Do 1/2 części galaretki dodajemy 1/2 zblendowanych owoców leśnych. Wylewamy galaretkę na głęboki talerz wyłożony folia spożywczą. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą, gdy napęcznieje dodajemy wrzątek i mieszamy do rozpuszczenia.
Przygotowujemy miskę. Dodajemy do niej twaróg , jogurt, cukier puder, rozpuszczony olej, drugą połowę przygotowanej galaretki oraz rozpuszczoną żelatynę.
Przygotowaną masę dzielimy na 2 części, jedną wylewamy do tortownicy wysmarowanej olejem kokosowym i wstawiamy do lodówki.
Do drugiej części dodajemy połowę zblendowanych owoców leśnych .
Kiedy pierwsza warstwa zastygnie (około 40min) wylewamy na nią delikatnie drugą warstwę z owocami leśnymi.

Podziel się postem z innymi



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *