2 zmniejszony

Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Dla tych którzy jeszcze nie wiedzą co upiec na święta, oraz dla tych którzy sernik uważają za nieodzowny element świątecznego wystroju stołu  zamieszczam przepis na delikatny puszysty sernik, który na pewno Wam zasmakuje. Jest z nim trochę roboty, ale na prawdę warto! Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Puszysty sernik z masa czekoladowo karmelową na dużą blachę

Ciasto zaczynamy od przygotowania spodu. Będzie on bazą dla naszego ciasta.

Składniki do przygotowania spodu:

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

4

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia aby dokładnie te składniki się wymieszały. Dorzucamy resztę składników, zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i podpiekamy kolo 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie jak spód będzie w piekarniku przygotowujemy masę serową.

Do przygotowania masy serowej potrzebujemy:

  • 1 kg przemielonego sera białego, półtłustego
  • 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej
  • 1 szklankę cukru
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mleka zwykłego lub kokosowego, jeżeli macie akurat u siebie w domu
  • pół laski wanilii lub cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ser i masło miksujemy. W osobnym naczyniu ucieramy mikserem jajka  z cukrem na gładką, puszystą masę. W rondelku gotujemy mleko z laską wanilii, przez około 10 minut do wydobycia aromatu. – jeżeli używacie zamiast wanilii ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego ten etap może być pominięty, a używane przez was mleko nie musi być ugotowane. Po ugotowaniu wanilię wyławiamy, a letnie mleko wlewamy do sera. Ciągle miksując dolewamy puszystą, jajeczną masę, a  na końcu dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy chwilkę, żeby nie powstały nam z niej grudki.

Wyciągamy z piekarnika podpieczony spód, smarujemy go marmoladą. Wylewamy na górę masę serową, wstawiamy ponownie do piekarnika na 45 minut.

Wierzch ozdabiamy wedle uznania polewą czekoladową. Ja uznając zasadę, że słodkiego nigdy za wiele przygotowałam polewę czekoladowo karmelową. 🙂

Składniki na polewę:

  • 1 i 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 5 krówek

Wszystkie składniki wrzucamy do małego rondelka, gotujemy na malutkim ogniu około 5 minut do rozpuszczenia i dobrego połączenia się wszystkich składników. Wylewamy gorące na sernik. Polewa nie zastyga się.

Smacznego 🙂

2 Responses

Leave a Reply