Samosy – bezglutenowe pierożki Indyjskie

14 pomniejszone

Samosy – bezglutenowe pierożki inspirowane kuchnią indyjską. Z zamiarem wykonania tej indyjskiej przekąski nosiłam się już długo, ale jakoś nie było okazji aby samodzielnie ją wykonać. W Indiach nigdy nie byłam, i nie miałam okazji skosztować tego specjału wykonywanego, przez ludzi miejscowych. Znam go jedynie z wersji „z glutenem” sprzedawanego co jakiś czas, w markecie Lidl. Samosy bardzo mi zasmakowały, ale teraz kiedy staram się nie jeść rzeczy posiadających gluten, wreszcie się odważyłam zrobić samosy samodzielnie w domu. Efekt? Pyszne i syte.  Samosy znane są głównie w wersji wegetariańskiej z mocno przyprawionymi warzywami. W moim wykonaniu samosy posiadają bardzo ostry farsz, oparty na mięsie wieprzowym, ziemniakach, czerwonej cebuli oraz paście curry. Połączenie zasmakowało nawet mojemu M. „niejadkowi”, więc gorąco polecam. 🙂

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki ryżowejjeżeli nie masz problemu z glutenem mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
10 dag roztopionego masła
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko * jeżeli zamiast mąki ryżowej stosujesz mąkę pszenną możesz pominąć ten składnik
1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

500g łopatki
2 małe, czerwone cebulki
3 ziemniaki
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka pasty curry ( ja użyłam czerwonej pasty curry tao-tao z dodatkiem trawy cytrynowej)
sól, pieprz

 

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i smażymy na złoty kolor.

2. Dodajemy zmieloną łopatkę, smażymy na średnim ogniu do zbrązowienia mięsa.

3. Kiedy mięso już będzie dobrze usmażone dodajemy resztę przypraw, pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy tak długo aż ziemniaki zmiękną i rozpadną się w farszu ( w razie potrzeby farsz można podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu).

4. W międzyczasie możemy przygotować ciasto na nasze pierożki. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, i zagniatamy do dobrego połączenia.

5. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na grubość około 2 mm.

6. Z ciasta wycinamy koła o wielkości około 15 cm. Przekrawamy na pół i oto mamy 2 kawałki ciasta na dwie samosy.

7. Brzegi ciasta będące łukiem sklejamy. Tworzy się sakiewka. Napełniamy ją farszem i sklejamy 3 brzeg.

8. Pierożki smażymy na głębokim tłuszczu około 3 minut z każdej strony.

4 pomniejszone

5 zmniejszony

17 pomniejszone

Smacznego 🙂

 

 

Leave a Reply