Sałatka z ryżem arborio, kurczakiem i winogronami

2a

Dla każdego coś dobrego, czyli słodko – wykwintne połączenie ryżu arborio, kurczaka i winogron. Sałatki bardzo często goszczą u mnie w domu. Można je zrobić ze wszystkiego, są świetnym sposobem na pozbycie się resztek które zostają nam na każdym kroku.  Tym razem padło na słodko wykwintne połączenie – sałatka z kurczakiem,  kukurydzą i winogronami. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

 

Składniki:

200 g ryżu arborio ( 2 woreczki)
300 g piersi z kurczaka
puszka kukurydzy
200 g ugotowanej kolorowej fasolki (1 szklanka)
garść ciemnych winogron
2 ogórki kiszone
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku

W przepisie zastosowałam ryż arborio, zostało mi troszkę z wczorajszego risotto, ale jeżeli nie macie takiego w domu możecie użyć normalnego ryżu. Ryż arborio jest dla mnie idealną odmianą ryżu nie tylko do risotto, ale do sałatek również. Nie klei się tak jak zwykły ryż, jest troszkę bardziej sypki, przez co sałatka nie przypomina mamałygi tylko danie które można pięknie podać.

1a

Przygotowanie:

Ryż i kurczaka gotujemy. Po Ugotowaniu ryż wysypujemy z woreczków na głęboki talerz do ostudzenia, a kurczaka rwiemy na małe kawałki do miski. Fasolkę czerwoną gotujemy, ja staram się unikać jedzenia zamkniętego w puszkę, więc kupuje fasolkę luzem i taką dodaję do sałatek. Jeśli nie macie czasu zastąpcie 200g fasolki, fasolą z puszki. Winogrona przecinamy na połówki, wyjmujemy pestki, dorzucamy do kurczaka. Ogórki, kroimy w drobną kostkę. Odcedzoną kukurydzę, ostudzony ryż i resztę składników dodajemy do miski. Mieszamy całość, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotowe. 🙂

3apomniejszony

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

11 Komentarzy

Dodaj komentarz