Sałatka z dor blue na szpinaku

1winogrono

Odkąd jestem na diecie bezglutenowej jakoś tak mam, że co dziennie muszę wrzucić w siebie sporą porcję zieleniny. Sięgam wtedy po sałatę, rocolę, szpinak –  co się nawinie pod rękę. Aby sobie to zielone chrupanie umilić często wzbogacam zieleninę innymi dodatkami i tak powstają oryginalne sałatki. W wielu sklepach pojawił się bardzo duży wybór sałat i miksów sałat, hermetycznie pakowanych, gotowych do przekąszenia od razu. Dziś wybrałam się na zakupu i kupiłam mix sałat ze szpinakiem. Dodatkiem stał się ser pleśniowy dor blue (z niebieską pleśnią), ciemne winogrona i miodowo – cytrynowy dressing – uczta dla zmysłów.

 

 Składniki:

mix sałat ze szpinakiem
ser pleśniowy dor blue (100g)
garść ciemnych winogron
kilka listków świeżej bazylii

Dressing:

1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania dressingu. Mieszamy oliwę, miód i sok z cytryny. Na talerzu układamy mix sałat ze szpinakiem, pokrojone w połówki winogrona ( wcześniej wyciągamy z nich pestki) oraz ser pleśniowy dor blue. Skrapiamy dressingiem i gotowe. Sałatka gotowa jest od razu, można podawać. 🙂

4winogronopomniejszone

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz