Sałatka kapuściana z serkiem kanapkowym

1.811111 pomneijszony

I oto stało się, dotąd blog specjalizował się jedynie w wypiekach. Zgodnie z postanowieniem noworocznym – czas na zmiany. Od dziś na blogu pojawiać się będą zarówno przepisy na obiady, śniadania, sałatki, ale wypieki i desery również, te ostatnie pewnie w największej ilości. 🙂 Sałatki to nieodzowny element mojej lodówki,  jedna znika, pojawia się kolejna. Jako pierwszą prezentuje Wam sałatkę kapuścianą z serkiem kanapkowym, kolorową fasolką i jogurtowo ziołowym sosem. Sałatka kapuściana jest sytą i pożywną alternatywą dla obiadu. Dodanie do niej upieczonej piersi z kurczaka zamieni naszą sałatkę w pełnowartościowy posiłek. Polecam:)

 

Składniki:

1/2 kapusty pekińskiej
1 puszka kolorowej fasolki
1 kostka sera kanapkowego favita
1/2 małej cebuli
1 pomidor
1 ząbek czosnku
3 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt, majonez, czosnek starty na drobnych oczkach, drobno pokrojoną cebulę oraz przyprawy, dokładnie mieszamy. Dorzucamy na koniec pokrojonego w większą kostkę pomidora oraz ser. Delikatnie mieszamy żeby nie rozwalić serka. Sałatka świetnie komponuje się z kurczakiem usmażonym bez bułki tartej tylko panierowanym w jajku i odrobinie mąki.

Smacznego 🙂

Leave a Reply