Puszyste, kokosowe pancakes

 

Puszyste, bezglutenowe, kokosowe pancakes idealne na szybkie śniadanie.

 

Jak wiecie formy śniadań nasleśnikowo – placuszkowe uwielbiam ponad wszystko. Kombinuje z różnymi wariantami mąk oraz dodatków. W pamięci pozostaje mi przepis na wegańskie naleśniki kokosowe (przepis tutaj), grubiutkie i bardzo aromatyczne, które falą zalały grupy bezglutenowe na facebooku. Pisaliście wtedy, że naleśniki przypominają nieco pancakes, postanowiłam rozwinąć myśl i edytować przepis tak, aby to były faktycznie pyszne, kokosowe i puszyste pancakes.

 

Nieskromnie przyznam, że przepis jest trafiony w punkt. Spróbujcie 😉

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować.
Rozgrzać patelnię, rozsmarować na niej odrobinę oleju.
Zmniejszyć ogień na minimalny, nałożyć placuszki łyżką starając się uformować koło, smażyć powoli koło 3 minut z każdej strony.
Przewracać na drugą stronę bardzo delikatnie.
Podawać z owocami, konfiturą lub jogurtem.-> u mnie opcja cukier kokosowy + konfitura wiśniowa.

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz