Po długich upałach pogoda zaszalała i postanowiła utopić mi wszystkie warzywa na grządce. Leje i zimno, a ja jako ciepłolubne stworzenie ostanie chłodny znoszę nie najlepiej. Aby umilić sobie czas podczas siedzenia nad projektami w tyle głowy nasuwają mi się co rusz pomysły na szybkie desery. Dzisiejszy poobiedni deser to pudding z karmelizowanego jabłka, z cynamonem i jogurtem. Palce lizać! Musicie spróbować 🙂

pudding pieczone jabłko

Składniki na 2 porcje:

4 duże jabłka
3 łyżki cukru brązowego
1 łyżka masła
garść orzechów lub migdałów

jogurt naturalny do podania
cynamon

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazdek nasiennych.
Kroimy z drobną kostkę.
Na patelni lub w małym rondelku roztapiamy masło i dodajemy jabłka.
Na średnim ogniu smażymy jabłka ciągle mieszając.
Po około 4 minutach jabłka powinny puścić sok i zmięknąć.
Dodajemy wtedy cukier brązowy i jeszcze kilka minut mieszamy do uzyskania złotych kosteczek jabłek otoczonych karmelem.
Dodajemy garść pokruszonych orzechów lub migdałów i 1/2 łyżeczki cynamonu.

Podajemy jeszcze ciepłe z łyżką jogurtu i oprószone cynamonem.
Deser palce lizać! 😉

jabłka pieczone bezglutenowi

Leave a Reply