Szybki, smaczny i tani deser o kremowej konsystencji.  Pudding ryżowy czyli ryż na mleku, podany z sokiem malinowym domowej roboty. Dla mnie to opcja na szybkie i smaczne śniadanie kiedy chce mi się zjeść czegoś słodkiego i bezglutenowego. Przygotować możemy go na wiele sposobów. U mnie w domu pojawiają się jednak 3 opcje jego przygotowania: waniliowy z malinami, lub sokiem malinowym, czekoladowy oraz kokosowy. Wszystkie 3 opcje smakują obłędnie.

Jeżeli lubicie Berliso nie musicie już go kupować ponieważ przepis który Wam przedstawiam, jest niezwykle prosty, a składniki do przygotowania puddingu kosztują grosze.

_DSC0283

Składniki:

100 g białego ryżu
1 szklanka wody
60g cukru + 1 laska wanilii
1 szklanka mleka

_DSC0301

Przygotowanie:

Ryż wsypać do rondelka, wlać wodę i zagotować. Gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie prawie całą wodę.
Do ryżu dodać mleko, cukier oraz przekrojoną na pół laskę wanilii. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do wchłonięcia mleka.
Podawać gorące z sosem czekoladowym lub sokiem malinowym.

Smacznego 🙂

2 Responses

Leave a Reply