Pralinki kokosowe – Wielkanoc w innym wydaniu

W tym roku moje święta będą wyglądały zupełnie inaczej niż dotychczas. Poza tradycyjną babką na którą niestety przepisu nie zdążę wrzucić na bloga, na wielkanocnym stole pojawi się pomarańczowa pavlova i domowe Bounty, czyli praliny kokosowe na które przepis znajdziecie poniżej. 🙂

Mocno kokosowe nadzienie, oblane gorzką czekoladą to połączenie idealne i na pewno zasmakuje wszystkim domownikom. Praliny to słodycze nie wymagające zdolności kulinarnych, także wyjdą na pewno każdemu, a ich przygotowanie możesz zostawić na ostatnia chwilę 🙂

2

Składniki na kokosowe nadzienie:

2 białka
3 łyżki kleiku ryżowego
100g cukru pudru
200 g wiórków kokosowych

Składniki na czekoladę:

50 ml śmietanki kremówki
200g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju

Przygotowanie:

1. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z łyżką oleju. Przestudzić, wymieszać z kremówką.

2. Papilotki na pralinki umieścić w silikonowych foremkach, do każdej wlać po 2 łyżeczki rozpuszczonej ciemnej czekolady, smarując boki papilotek. Wsadzić do lodówki na 6 minut.

3. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier puder, kleik ryżowi i kokos, dokładnie wymieszać.

4. Papilotki z czekoladą wyciągamy, czekolada powinna być już twarda (jeżeli nie jest wkładamy ponownie na kilka minut do lodówki). Do naszych czekoladowych miseczek wkładamy po łyżce masy kokosowej, uklepując aby pozbyć się wolnych przestrzeni, zalewamy łyżką masy czekoladowej, posypujemy kokosem i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady .

4

1

3

Smacznego, czekoladowo-kokosowe pralinki gotowe 🙂

Leave a Reply