W tak piękne popołudnie jak dzisiejsze, aż sie chce zrobić coś kreatywnego i twórczego. Postanowiłam zrobić przegląd szafki kuchennej, z której ku wielkiemu zdziwieniu wysypała się masa cudowności, kokos, trochę czekolad, miód o którym zdążyłam zapomnieć i pięknie pachnący anyż z którego wyczaruje w tym tygodniu jakieś pyszne ciacha albo muffinki.

Póki co dziś przedstawiam Wam przepis na pralinki smakujące jak popularne batoniki Bounty. Mocno kokosowe, słodkie nadzienie, oblane ciemną czekoladą, świetnie pasują zarówno do kawy jak i wytrawnego winka.

 

Składniki:

200 g kokosu
5 łyżek kleiku ryżowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
1 białko
150 g ciemnej czekolady
1 łyżka oleju

 

Przygotowanie:

1. Białko ubijamy na prawie sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej miksujemy.

2. Do białka dodajemy resztę składników (kleik ryżowy, kokos i miód).

3. Przygotowaną masę wkładamy na 20 minut do lodówki.

4. W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z 1 łyżką oleju. (czekoladę najlepiej jest roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić miskę, tak aby polewa w niej prawie zastygła i ponownie rozpuścić – tzw. temperowanie czekolady które sprawi, że polewa szybko się zastygnie, będzie się ładnie po zastygnięciu błyszczeć i nie będzie się topić w kontakcie  z dłonią)

5. Po upływie 20 minut wyciągamy masę kokosową z lodówki, formujemy kulki o wielkości około 3 cm, następnie obtaczamy w polewie, układamy na talerzyku tak aby kulki się nie stykały i wkładamy na 10 minut do lodówki. Po upływie tego czasu polewa zastygnie, a  nasze pralinki Bounty będą gotowe.

 

 

Smacznego!

Dafne 🙂

5 Responses

Leave a Reply