Pomidorowa uczta we włoskim stylu

Pierwszy włoski makaron powalił mnie na kolana. To właśnie po zjedzeniu talerza po brzegi wyładowanego idealnie ugotowanym makaronem, podanym z najprostszym na świecie sosem pomidorowym sprawił, że w mojej kuchni zaczęła dominować prostota. Idealnie ugotowany makaron, pyszny włoski, pomidorowy sos, całość delikatnie posypana serem Grana Padano i dużą ilością drobno pokrojonej pietruszki. Danie które zachwyci każdego!

1 pasta

Składniki na 3 porcje:

1 kg pomidorów (ja użyłam malinowych)
3 pomidory suszone
kilka gałązek świeżej bazylii
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
sól, pieprz, odrobina ziół prowansalskich

400 g makaronu kukurydzianego

3 pasta

Przygotowanie:

1. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w grubszą kostkę. Cebulkę kroimy bardzo drobno.

2. Na gorącą oliwę wrzucamy cebule i czekamy aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodajemy pomidory świeże i suszone, zmniejszamy ogień aby się nie przypaliły. W międzyczasie obieramy czosnek i trzemy na średnich oczkach na tarce. Szatkujemy bardzo drobno bazylię.

3. Po około 5 minutach pomidory powinny zmienić się w gęsty sos, dodajemy wtedy czosnek, bazylię, sól, pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilę. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente. Posypujemy ulubionym serem – najlepszy będzie twardy ser włoski, parmezan lub grana padano.

2 pasta

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz