Ciastka z cytrusowa nutą. Kolejne ciastka które powstały zupełnie spontanicznie, pod wpływem weekendowej weny. Pomarańczowe ciastka wykonywałam po raz pierwszy, chyba wyszły całkiem niezłe skoro Sandra nielubiaca cytrusowej skórki zjadła je ze smakiem. Kruche, delikatne, mocno pomarańczowe, rozpływają się w ustach. 🙂

1A

Składniki:

150 g margaryny
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
4 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
skórka starta z 1 pomarańczy

2A

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, posypujemy po górze sodą, polewamy sokiem z cytryny. Soda powinna zacząć się pienić. Wrzucamy resztę składników (zostawiając odrobinę skórki z pomarańczy do ozdobienia ciastek). Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto chłodzimy 10 minut w lodówce. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 4cm. Delikatnie uklepujemy łyżką lub dłonią. Posypujemy startą skórką z pomarańczy. Pieczemy 13 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka studzimy na kratce i dopiero wystudzone przekładamy  na talerz.

Smacznego 🙂

 

 

1 Response

Leave a Reply