Połączenie idealne, wołowina z pomidorem

Każdy ma swoje ulubione, kulinarne smaki które pojawiają się na kuchennym stole w różnych wariacjach i definiują jego kulinarną osobowość. W moim przypadku to słodycze – w każdych ilościach i niemal pod każdą postacią. Zapiekane ciasto filo z bakaliowa masą, gruszki w karmelu, czekolada na gorąco z kardamonem czy lody które mogę jeść nawet w środku nocy. Poza słodkimi nutami uwielbiam wołowinę, świeże leśne owoce, a z letnich smaków pomidory pod każda postacią. Połączenie pomidorów z wołowiną to już kulinarna eksplozja która wywołuje na mojej twarzy zawsze szeroki uśmiech i wprawia mnie w dobry humor.

Wczorajszą sesję rozpoczęłyśmy od zapiekanki, bardzo prostej i najpyszniejszej na świecie. Wołowo-warzywne pulpeciki, z warzywami korzeniowymi zapiekanymi w pomidorowym sosie. Palce lizać!

14

Składniki na pulpety:

1/2 kg mielonej wołowiny
1 jajko
1 cebula
1 marchewki
1/2 średniego selera
2 łyżki bezglutenowej bułki tartej
sól, pieprz do smaku

Składniki na sos pomidorowy:

Jeżeli bardzo się wam spieszy możecie sięgnąć po gotowy sos pomidorowy, potrzebny będzie około litr sosu. Jeżeli macie ochotę na pyszny włoski, pomidorowy sos, zachęcam skorzystać z przepisu. 🙂

1,5 kg pomidorów
garść świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
1 szklanka wody
1/2 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki oliwy – ja użyłam oliwy z suszonych pomidorów
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie sosu pomidorowego:

1. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w grubszą kostkę.

2. Na gorącą oliwę wrzucamy pomidory, po około czterech minutach, kiedy pomidory zaczną mięknąć dolewamy po trochu wody i soku pomarańczowego. W międzyczasie obieramy czosnek i trzemy na średnich oczkach na tarce. Szatkujemy bardzo drobno bazylię.

3. Do pomidorów dodajemy czosnek, bazylie, sól, pieprz do smaku, resztę wody i soku pomarańczowego. Gotujemy do uzyskania konsystencji jaką chcemy osiągnąć. Taka mikstura świetnie sprawdza się jako domowy ketchup 🙂 

Przygotowanie:

1. Marchewkę i seler trzemy na grubych oczkach, cebulę na najdrobniejszych.

2. Mięso łączymy z reszta składników. ( Zostawimy garść marchewki i garść selera do sosu) Formujemy pulpeciki o wielkości około 3,5 cm (takie małe pulpeciki wyglądają apetyczniej, szybciej się je smaży i nie wiem dlaczego dzieci się takimi chętniej zajadają)

3. Do rondla wlewamy kilka łyżek oliwy i smażymy pulpeciki na złoty kolor. Kiedy pulpety będą z każdej strony obsmażone wsypujemy marchewkę, seler i wlewamy sos pomidorowy. Gotujemy całość około 15 minut, żaby marchewka z selerem odrobinę zmiękły. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku do roztopienia się sera.

12

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz