Pasta kanapkowa „z porcją zdrowia”

Sezon zachorowań na grypę chyba sięgnął zenitu. Obok mnie wszyscy chorzy. Ja sama niestety dałam się złapać w sidła i tydzień przeleżałam w domu na antybiotykach. Teraz samopoczucie coraz lepsze, ale – żeby nie kusić losu o kolejną chorobę – pora zadbać o siebie jeszcze mocniej. Jeśli chcesz wesprzeć organizm w walce z wirusami i zadbać o figurę, takie śniadanko będzie wyjściem idealnym.

Pastę kanapkową z tego przepisu przygotowuje od dawna. Jest to pasta z twarogu, wędzonej szynki oraz warzyw poprawiających odporność. Twaróg bogaty w magnez, potas, cynk a także witaminy A, D, z grupy B oraz E działa prawie na wszystko i pomaga nam zadbać o dobrą figurę. Bogata w kapsaicynę Chilli pomaga zwiększyć odporność, cebula działa przeciwbakteryjnie, a czosnek to samo zdrowie.

7pomniejszone

Składniki:

200 g chudego twarogu
150 g szynki wędzonej
1/2 papryczki chili
1 ząbek czosnku
1/2 małej cebuli
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka miękkiego masła
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Szynkę kroimy w większą kostkę.
2. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na 4 części.
3. Łączymy wszystkie składniki i blenderujemy.
4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowe 🙂

4 pomniejszone

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz