Paluchy to nic innego jak skrawki drożdżowego ciasto obsypane ziołami lub ulubionymi dodatkami. Mogą to być ziarna, oliwa, ser, sezam, w moim przypadku bardzo intensywnie pachnąca czarnuszka. Paluchy wspaniale smakują i zawsze szybko znikają ze stołu. Są delikatne, a co najważniejsze są świetną alternatywą dla zwykłych kanapek, sprawdzą się jako przekąska do pracy, szkoły czy poczęstunek na przyjęcia w towarzystwie dipów. Do dzisiejszego przepisu dorzucam

♥ bezglutenowe ♥ bez mleka ♥ bez jajek ♥ proste w przygotowaniu

Ostatnio jakoś tak się złożyło, że bardzo często schodzę na rozmowy odnośnie drożdży, ciast drożdżowych oraz przygotowywania takiego ciasta. Spotkałam się z miłośnikami ciasta przygotowywanego na bazie drożdży mokrych, niektórzy mimo godzinnego wyrabiania aby ciasto było mięciutkie i puszyste nie dają za wygraną i przygotowują ciasto właśnie  z mokrych drożdży. Ja jestem zdania po co sobie utrudniać, jak można sobie ułatwić. Nigdy nie zdarzyło mi się aby ciasto z drożdzy suchych nie wyrosło. Co lepsze, jest znacznie szybsze w przygotowaniu, nie trzeba przygotowywać rozczynu, aby sprawdzić czy drożdże są świeże i ciasto się uda, a co najważniejsze nie trzeba go długo wyrabiać.

paluchy

Składniki

2 szklanki mąki bezglutenowej lub zwykłej + do podsypywania *
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
7 g drożdży suszonych
1 łyżka oleju

1 roztrzepane jajko + odrobina oleju
przyprawy do posypania

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej do miski z cukrem, solą i drożdżami.

2. Ciepłą, ale nie gorącą wodę wymieszaj z olejem.

3. Wlej wodę do mąki, wymieszaj najpierw łyżką, a następnie zagniataj ciasto. Wyjdzie elastyczne, może wyjść zbyt wilgotne, ale nie dosypuj zbyt dużo mąki.

4. Wsadź ciasto do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce do odpoczęcia.

6. Po upływie 30 minut jeżeli ciasto nie urosło  nie przejmuj się. Urywaj z ciasta małe kawałki i ukulaj z nich wałeczek. Rozłóż wałeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobina oleju i posyp przyprawami.

8. Wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę do 180 stopni i piecz 25 minut.

Składniki na dip

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
1 mały pęczek koperku

Koperek szatkujemy, czosnek ścieramy na tarce, wszystkie składniki mieszamy i gotowe. 🙂

10 Responses

Leave a Reply