Ozdobne ciasteczka w 5 minut

tak

Ciasteczka pięknie prezentują się na talerzu. Świetnie sprawdzają się nie tylko w okresie tłustego czwartku, ale zawsze kiedy cierpię na totalny brak czasu, a podczas fazy projektowania napadnie mnie ochota na coś słodkiego.  Małe, kruche ciasteczka nie wymagają pieczenia, wrzuca się je na gorący tłuszcz i po 2 minutach wypływają gotowe do zjedzenia. Szybkie do przygotowania, smaczne i urocze kwiatowe ciacha maja kolejny plus, bezglutenowe ciasto jak tylko lekko wyschnie lubi pękać, w przypadku naszych kwiatów będzie to zaletą, ponieważ po usmażeniu nada to dodatkowego uroku.

Składniki:

3 żółtka
1 łyżeczka octu
szklanka śmietany
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 szklanki dowolnej mąki bezglutenowej
szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać ze skrobią i solą. Dodać żółtka, masło, śmietanę i ocet. Zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto przełożyć na blat dobrze posypany mąką i rozwałkować na grubość około 2mm.
Z ciasta wykrawać okręgi o dwóch średnicach. Układać jedno kółko na drugim, ponacinać brzegi ciasta.
Kwiatki wrzucać na rozgrzany olej i smażyć po około 1,5 minuty z każdej strony.

Gorące ciasteczka układać na ręcznikach papierowych aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ozdobić cukrem pudrem i odrobiną domowej konfitury.

tak2

tak3

smacznego ♥

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz