Owsiana tarta z musem jabłkowym

Nie jest to typowa szarlotka. Na bezglutenowe ciasto trzeba mieć sposób. Każde ciasto bezglutenowe jest wcześniej czy później kruche, więc zrobienie prawdziwego kruchego ciasta w bezglutenowej odsłonie to nie lada wyzwanie dla osób o zdrowych nerwach. Kruche ciasto pod wpływem wilgotnego musu nabiera odrobinę wilgoci, staje się delikatne. Ponad to pachnące wanilią ciasto świetnie kontrastuje z kwaskowatym musem z jabłek.

Składniki:

100 g zimnego masła
2 żółtka
3 łyżki śmietany
3 łyżki miodu
3 łyżki cukru waniliowego
300 g mąki bezglutenowej owsianej + 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

400 g musu jabłkowego z kwaśnych jabłek ( ja wykorzystałam jabłka jakie pozostały mi po zrobieniu jabłkowego soku)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć, zawiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki.

Po 30 minutach wyciągnij ciasto i wałkuj na stolnicy przez folię spożywczą. Ciasto może się rwać, ale to nic złego, wyłóż na blachę posmarowaną masłem i pozlepiaj ciasto w całość. Na ciasto wyłóż jabłkowy mus, ozdabiaj kruszonką lub resztkami ciasta. Piecz 40 minut w temperaturze 175 stopni.

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

1 Komentarz

Dodaj komentarz