Nutelka to ciasto które gości na stołach pod różnymi postaciami. Przepis który Wam dzisiaj prezentuje to ciasto które bardziej przypomina brownie aniżeli puszysty biszkopt. Ciężkie, wilgotne, mocno czekoladowe i rozpływające się w ustach.

7a

Składniki:

3 duże jajka
100 g masła
1/2 szklanki cukru
100 g nutelli
5 łyżek kakao
100 g mielonych migdałów
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponad to:
łyżka masła
bułka tarta, migdały lub tarte orzechy

Przygotowanie:

Ciasto zaczniemy od przygotowania polewy czekoladowej, która posłuży nam za bazę.
Masło, cukier i kakao umieść w małym garnku i gotuj przez 7 minut ciągle mieszając. Ostudź.
3/4 mikstury przelej do miski, dodaj jajka, nutellę, mielone migdały, proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
Piekarnik ustaw na 180 stopni.
Ciasto przelej do tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej tartymi migdałami. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut.
Po wystudzeniu polej pozostałą częścią polewy czekoladowej. Ozdób wedle uznania.

ciasto czeko

Smacznego 🙂

2 Responses
  1. Fajne przepisy, bezglutenowa nie jestem, ale mimo wszystko bardzo mi się podobają. Swojego czasu próbowaliśmy diety bezglutenowej, ale nie do końca się sprawdziła. Czasem jednak korzystam z takich przepisów jak przychodzą „bezglutenowi” znajomi 🙂 Przepis zapisany, zapraszam do siebie 🙂

    1. Dafne

      Dziękuję za miłe słowa. Ciesze się, że przepisy się podobają, co do diety bezglutenowej, osoby które nie mają przeciwwskazań do jedzenia glutenu lepiej, żeby z niego całkowicie nie rezygnowały. Zboża mają w sobie wiele witamin. Lepiej ograniczać mąkę pszenną lub kupować mąkę lepszą gatunkowo. 🙂

Leave a Reply