muffinki z zapachem świąt, czyli muffinki marchewkowo – piernikowe z bakaliami

pomniejszone

Szybkimi krokami zbliżamy się do świąt, więc nastrój który mnie ogrania już też świąteczny 🙂 Zainspirowana zakupami w sklepie herbat świata postanowiłam wszystkim ten nastrój przybliżyć. Muffiinki marchewkowo – piernikowe, to kwintesencja świąt w 1 malutkim kawałku ciasta. Smakują jak najlepszy piernik, ale mają nad nim znaczną przewagę. Są dużo wilgotniejsze, nie wymagają wielkiej filozofii, piecze się je o połowę krócej, a co najważniejsze są nieziemsko dobre.

składniki:

  • 1,5 szklanki koncentratu mąki bezglutenowej
  • 4 większe marchewki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki dżemu – w moim przypadku gruszkowy, wyszło pysznie 🙂
  • garść drobno posiekanych rodzynek
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta kardamonu
  • szczypta przyprawy korzennej

Przygotowanie:

W misce łączymy koncentrat mąki bezglutenowej z sodą. Dorzucamy resztę składników (poza marchewką i jajkami), miksujemy na gładką masę. Wsypujemy startą na drobnych oczkach marchewkę. W osobnym naczyniu ucieramy mikserem jajka na pulchna masę i stopniowo przelewamy do przygotowanej wcześniej masy delikatnie mieszając.
Przelewamy do bibułek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.  Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Mnie masa wystarczyła na 23 muffinki.

10808187_10204555642965128_1140350792_n

zdj. wykonane przez Aleksandrę Obracaj
Smacznego 🙂

Leave a Reply