Muffinki marchewkowe z orzechami

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej*
*jeśli jesteś uczulony na gluten mąkę pszenną zastąp dowolnym koncentratem mąki bezglutenowej
1 szklanka mąki migdałowej
1/2 szklanki grubo pokruszonych orzechów włoskich
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
(po starciu odcisnąć odrobinę soku)
1 łyżka gorzkiego kakao

 

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na pianę.
Żółtka z cukrem ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy olej. Łączymy z marchewką.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy z żółtek. Dobrze mieszamy przy pomocy miksera na niskich obrotach.
Na koniec mieszamy masę z białkami delikatnie łyżką.
Przekładamy do foremek na muffinki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut.

Smacznego! 😉

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz