Muffinki czekoladowo-orzechowe

Muffinki czekoladowo-orzechowe

Co powiecie na muffinki czekoladowe? Ja jestem zawsze chętna! Podobno orzechy poprawiają pamięć, świetnie wpływają na włosy, a kakao poprawia koncentrację. Świetny pretekst, prawda? Muffinki czekoladowo-orzechowe polecają się na weekend! 🙂

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
(jeżeli masz problem z tolerancją glutenu: 1/2 kukurydzianej, 1/2 migdałowej)
1/2 szklanki tartych orzechów włoskich
1/2 szklanki grubo pokruszonych orzechów włoskich
3 łyżki kakao
2 jajka
4 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
100g płatków czekoladowych do wypieków lub pokruszona czekolada mleczna

ponad to bita śmietana, mascarpone lub polewa czekoladowa do ozdobienia

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Jajka z cukrem ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy olej oraz śmietanę.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, orzechy, chrupki czekoladowe, kakao i proszek do pieczenia.
Łączymy wszystko razem, przekładamy do papilotek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.

Ozdabiamy bitą śmietaną, mascarpone lub polewą czekoladową.

Smacznego! 😉

WAŻNA INFORMACJA

Jako, że domena jest teraz przebudowywana i przepisy nie są na bieżąco wrzucane, a część potraciła się niestety podczas przenoszenia przepisów z wcześniejszego bloga (bezglutenowi.blog.pl)
chciałabym poinformować (a jednocześnie się pochwalić, że moje przepisy znaleźć możecie na portalu skierowanym dla kobiet – https://www.onlyforwomen.pl/)

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz