Muffinki cynamonowe

1 pomniejszony

Nie wiem jak wy, ja święta czuje już pełną parą. Większość osób nie przepada za oglądaniem świątecznych wystrojów miesiąc przed Wigilią, ale jak dla mnie taki wystrój mógłby panować przez cały rok. Zewsząd otaczające świąteczne klimaty przyprawiają o zawrót głowy, a ja wariuję w kuchni. Miód, orzechy, cynamon, goździki i zapach skórki pomarańczowej… chciałoby się zjeść wszystko na raz, ale póki co skupmy swoją uwagę na mocno pachnących cynamonowych babeczkach. 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki koncentratu mąki bezglutenowej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki dżemu jabłkowego lub brzoskwiniowego
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Muffinki cynamonowe przygotowujemy wg tradycyjnej bazy: jajka z cukrem ucieramy w na pulchną masę. Masa jajeczna dobrze utarta powinna się zrobić bardzo jaśniutka. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy do jajecznej masy. Dodajemy jogurt i olej. Na tym nasz tradycyjny przepis stanowiący bazę ponad połowy moich muffinek się kończy. Teraz dodajemy dżem i cynamon, i dalej ucieramy mikserem do dobrego połączenia się wszystkich składników. Na sam koniec dosypujemy stratą na drobnych oczkach jedną marchewkę która sprawi, że nasze muffinki będą bardziej wilgotne. Dokładnie mieszamy i przekładamy albo do bibułek przeznaczonych do wypieków, albo do wysmarowanych masłem foremek silikonowych.

Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika!

Gotowe babeczki ozdabiamy według uznania. W moim przypadku jest to domowej roboty konfitura brzoskwiniowa i orzechy które uwielbiam 🙂

Smacznego 🙂

 

Podziel się postem z innymi

1 Komentarz

  • Zdecydowanie się z Tobą zgadzam! Świąteczna atmosfera mogłaby trwać cały rok! (chociaż pewnie nie byłoby z tego takiej frajdy… 😉 pozdrawiam! 😉

Dodaj komentarz