2pomniejszone

Herbatniki to ciasteczka jakie królują u mnie w kuchni od bardzo dawna. Chrupiące, o maślanym aromacie, z przeróżnymi dodatkami, proste i smaczne. No i zdrowe, jak wszystko co bezglutenowe 🙂 Bezglutenowe początki nie były jednak takie kolorowe.  Pamiętam czasy kiedy zaczynałam z moimi pierwszymi ciasteczkami bezglutenowymi. Pełna zapału, obładowana zakupami z ekologicznego sklepiku wpadłam do kuchni. Plan był taki aby upiec pyszne ciasteczka bezglutenowe, chrupiące zdrowe i słodkie, dokładnie takie jakie piekłam do tej pory z mąki pszennej. Nie spodziewając się tego jakie psikusy może sprawić bezglutenowa mąka (jeszcze wesoła) przystąpiłam do zagniatania ciasta. Po 5 minutach kuchnia wyglądała jakbym piekła w młynie, w misce ciasto w niczym nie przypominało tego, które dotychczas powstawało na kruche ciasteczka, a kiedy w końcu udało uformować mi się kulę ciasta, była ona tak twarda, że mogłaby posłużyć za narzędzie zbrodni.
Ciasteczka jakie postanowiłam dzisiaj upiec to maślane herbatniki, z dodatkiem migdałów, mąki kukurydzianej, delikatne, chrupiące naszpikowane dość mocno rodzynkami. Życzę udanych wypieków 🙂

Składniki:

100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ryżowej
100 g mielonych migdałów
200 g zimnego masła
1/2 szklanki cukru brązowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek lub pokrojonych daktyli

Przygotowanie:

1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wystudzenia wody, odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski.
3. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz resztę składników i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy małymi partiami mąkę i zagniatamy ponownie do uzyskania takiej konsystencji ciasta z którego będziemy mogli uformować kulę.
4. Kulę ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 minut do lodówki.
5. Po upływie podanego czasu wyciągamy, wałkujemy ciasto na grubość około 7 mm, wycinamy kółka przy pomocy szklanki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy 14 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia ciastek.

3 pomniejszone

Smacznego! 🙂

1 Response

Leave a Reply