Maślane serduszka – ciasteczka cytrynowe na walentynki

beznapisów3 pomniejszone

Początek roku bardzo intensywny. Coraz więcej się dzieje. Sesja już prawie za mną, więc pojawiła się nadzieja, że będę miała jeszcze więcej czasu na dzielenie się z Wami słodkimi bezglutenowymi, pysznościami. Już myślałam, że się dziś nie wyrobię z napisaniem dla Was artykułu, pyszne, ciasteczka cytrynowe czekają już 2 dni na publikację. Mam nadzieję, że przepis się spodoba i osłodzi Wam walentynkowe świętowanie. 🙂

Ciasteczka są bardzo kruche, maślane i wypełniają podczas pieczenia cały dom wspaniałym aromatem cytrynowej skórki.

Składniki:

100 g zimnego masła
100 g margaryny
2 szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
6 łyżek cukru brązowego
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z 2 cytryn

beznapisów2pomniejszony

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy wrzucić do miski. Posiekać nożem i szybko zagnieść do dobrego połączenia się składników. Uformować kulę, zawinąć folią spożywczą i włożyć na 10 minut do zamrażalnika. W międzyczasie jak ciasto będzie się chłodzić nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Po upływie 10 minut wyciągamy ciasto i na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy na grubość 0,5 cm. Ciasteczka cytrynowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12 minut. Po wyciągnięciu gorące ciasteczka w razie potrzeby oprószamy cukrem pudrem.

_DSC0388przyciete

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz