Malinowy torcik ombre

Na wykonanie torcika ombre ochotę miałam już od dość długiego czasu, jednak przerażał mnie fakt, że jest to przedsięwzięcie bardzo pracochłonne. Wreszcie zebrałam się na odwagę i stwierdziłam, że pora najwyższa przekonać się czy wykonanie takiego torcika to faktycznie zadanie zajmujące dużą ilość czasu. Na pierwszy ogień poszły maliny. Środek to tradycyjny biszkopt przekładany najbardziej popularnym kremem do tortów, czyli na bazie mascarpone z konfiturą malinową.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub koncentratu mąki bezglutenowej do biszkoptu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Składniki na masę:

  • śmietanka 36% – 250ml
  • mascarpone – 250ml
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki konfitury malinowej

 

Na warstwę galaretkową:

  • 1 galaretka mailnowa + 2 łyżki konfitury malinowej

 

Przygotowanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Żółtka łączymy w miseczce z soda i octem, Dodajemy do ubitych na sztywno białek i łączymy mikserem. Mąkę przesiewamy do jajecznej masy i mieszamy delikatnie szpatułką. Tortownicę (u mnie średnica 18cm) wykładamy an dole papierem do pieczenia. Wylewamy masę i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Studzimy, odkrajany brzegi biszkoptu od obręczy tortownicy i kroimy na 3 części.

Przygotowanie kremu:

Mascarpone, cukier puder i śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach. Mascarpone i śmietanka im lepiej schłodzone tym lepiej się ubija. Polecam przed ubijaniem przełożyć je z lodówki na 5-8 minut do zamrażalnika.
Masę dzielimy na 3 części. Do jednej cześć dodajemy 1 łyżkę konfitury, do drugiej 2 łyżki, a 3 zostawiamy białą.

Przygotowanie galaretki:

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odejmując 100ml wody z przepisu – zastępujemy to konfiturą.
Galaretkę wylewamy do jakiegokolwiek naczynia, które ma większą średnicę niż nasza tortownica. Przed wylaniem galaretki wykładamy je folią spożywczą.
Studzimy w lodówce. Kiedy galaretka jest już zastygnięta wycinamy z niej kółko o średnicy takiej jak tortownica, resztę galaretki kroimy na małe kawałki.

Przygotowanie ombre torcika:

Układamy warstwy w kolejności: biszkopt, galaretka, biszkopt, biała masa z galaretką pociętą na kawałki, biszkopt, biała masa. Boki ozdabiamy masą jasną i ciemną dzieląc po połowie, a następnie zacierając krawędzie łączenia.

 

Smacznego! 😉

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz