Makowiec Japoński –
z jabłkami

Makowiec z jabłkami znany jest pod kilkoma nazwami, makowiec bez ciasta, makowiec z kaszą manną lub pod bardzo popularną nazwą –  Makowiec Japoński.
Ciasto jest idealne dla osób które lubią bakalie, orzechy, oraz wilgotne, lekkie i aromatyczne ciasta.
Makowiec jest szybki w przygotowaniu, nie wymaga zwijania, parzenia maku – przygotowuje się go z maku z puszki, dlatego jeżeli szukasz przepisu szybkiego  to ciasto jest idealne. Upieczenie makowca z poniższego przepisu zajmie Ci zaledwie godzinę i nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych, a podczas jego pieczenia dom wypełnia się ciepłym i słodkim zapachem z orzechowa nutą.

Składniki:

1 puszka maku z bakaliami
10 jajek rozmiar L
1/2 szklanki potłuczonych orzechów włoskich
1 kostka masła (20dag) + do wnasmarowania formy
13 łyżek kaszy mannej –  w wersji bezglutenowej kaszki kukurydzianej
3 łyżki bułki tartej + do wysypania formy
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, żółtka ucieramy z cukrem pudrem.
Do masy z żółtek dodajemy miękkie masło w temperaturze pokojowej i ucieramy, następnie dodajemy po łyżce kaszy mannej, maku, dosypujemy proszek do pieczenia, wrzucamy orzechy oraz starte na tarce jabłka i miksujemy całość.

Masę łączymy delikatnie przy pomocy łyżki z ubitymi białkami.
Formę – najlepiej silikownową smarujemy masłem wysypujemy bułka tarta. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz