Kukułkówka – likier mleczny na bazie cukierków

napisy7pomniejszony

Likier z kukułek to najlepszy likier na świecie. Pierwszy raz z kukułkówką spotkałam się dawno temu na jednym z  babskich spotkań z przyjaciółkami i tak jakoś nam od tego czasu towarzyszyła. W tym roku postanowiłam odtworzyć smaki i udało się! Likier z kukułek świetnie sprawdza się jako dodatek do lodów, deserów czy kawy. Sam w sobie tez jest przepyszny i banalnie prosty w wykonaniu, a każdy wielbiciel słodkich trunków będzie nim zachwycony 🙂

Składniki:

1/2 kilograma cukierków kukułek
350 ml mleka
1/2 litra wódki

Przygotowanie:

Jest kilka sposobów na przygotowanie tego pysznego trunku. Pierwszym z nich jest wsypanie kukułek do słoika i zalanie ich wódką. Słoik co jakiś czas trzeba potrząsać i mieszać, aby kukułki się rozpuściły. Kukułkówka powstaje wtedy długo – koło 2 tygodni i jest mocna – bardziej nalewka niż likier. Ja preferuje wersję szybszą i nieco słabszą. Aby przygotować idealny według mnie likier zwany kukułkówką należy wrzucić pokruszone kukułki  do garnka, zalać mlekiem i na bardzo wolnym ogniu podgrzewać całość do rozpuszczenia. Podgrzewać i wyłączać (tak kilka razy) pilnując aby kukułki nie przywarły do dna i nie zagotowały się. Po rozpuszczeniu kukułek dolewamy wódkę, dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Kukułkówka gotowa. W lodówce likier może stać dość długo i się nie psuje. Jedyne co może się z nim stać to cukierki mogą się scukrzyć lub zebrać w szyjce butelki. Aby tego uniknąć co jakieś kilka dni należy potrząsnąć butelką lub po prostu go szybko wypić. :))

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz