Kruche rogaliki

Każdy ma swoje sposoby na kruche ciasto. Ja zwykle korzystałam z przepisu Gordona Ramseya uważając przepis na jego kruche ciasto za idealny. Przepis na te kruche rogaliki pochodzi ze starego zeszytu teściowej z przepisami, która zamiast masła do ciasta dodaje smalcu. Musze przyznać, że w smaku są zupełnie inne niż te tradycyjne, ale pyszne i naprawdę kruche. Odnaleziony przed sylwestrem przepis stał się inspiracją na świętowanie nowego roku.

Smaczne i kruche rogaliki są szybkim i sprawdzonym przepisem na niespodziewane wizyty gości. Dobrze mieć w lodówce odrobinę kruchego ciasta, zawiniętego w folię właśnie na takie okazje.

rogaliki kruche

Składniki:

1 jajko
100 g smalcu
60g cukru waniliowego lub łyżeczka pasty waniliowej
100 ml śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tyle mąki aby zagnieść ciasto*

* ja użyłam gotowego koncentratu mąki do biszkoptu

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać do mąki zimny smalec, śmietanę i jajko. Zagnieść ciasto.
Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po upływie 30 minut wyciągnąć ciasto, rozwałkować, ciąć na trójkąty, nakładać dowolny farsz: marmoladę, czekoladę, owoce. Zawinąć w rogalik i piec 180 stopni do zrumienienia.
Ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce szczelnie owinięte w folię.

rogaliku kruche 2

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

3 Komentarze

Dodaj komentarz