Kruche ciasto z bezą i rabarbarem

Bezowa rozpusta. Słodkość trzeba przełamać czymś kwaśnym, tym razem padło na rabarbar, jako, że zabrakło dodałam jabłka i połączenie wyszło całkiem smaczne.
Ciasto identyczne robiłam 2 tygodnie temu z samym rabarbarem, chyba było lepsze. 🙂
Identyczna opcję ciasta robię jesienią, zamiast rabarbaru używam śliwek. Takie jest zdecydowanie najlepsze.

ciasto półkruche:
100g mąki pszennej (jeżeli masz nietolerancję glutenu użyj mąki ziemniaczanej)
150g mąki jaglanej
180g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:
3 białka
150g drobnego cukru

Dodatkowo owoce (0,5kg)
świetnie pasują: porzeczki, rabarbar, śliwki

Przygotowanie ciasta:
Masło pokrój na małe kawałki, dodaj resztę składników, zagnieć ciasto. Rozwałkuj.
Formę do pieczenia posmaruj masłem, wyłóż na nią ciasto (dno oraz boki) i piecz w nagrzanym piekarniku 15 minut.
W międzyczasie pokrój owoce w kostkę oraz ubij bezę.

Przygotowanie bezy:

Białka ubij na sztywno, kiedy są już sprawie ubite dodawaj łyżka po łyżce cukier aż nie będzie go czuć pod mikserem, a beza zacznie się pięknie lśnić.
Kiedy spód ciasta jest podpieczony wyciągnij z piekarnika, wysyp na górę owoce i przykryj bezą. Wstaw do piekarnika i piecz 60 minut w temperaturze 160 stopni.

smacznego <3

 

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz