Kokosowy sernik jogurtowy z musem truskawkowym

Tniemy kalorie!

Kolejny z cyklu jogurtowych serników bez pieczenia. Pierwszy sernik jogurtowy
z galaretką pomarańczową cieszył się ogromnym zainteresowaniem, pora więc na
drugą jego odsłonę.

Kokosowy sernik jogurtowy, z musem truskawkowym to taki „oszukany” sernik. Lekki,
puszysty, z małą ilością kalorii. Przygotować go możecie z każdymi owocami, ale ten
z truskawkami pachnie i smakuje obłędnie! 🙂 W dodatku to sernik bez pieczenia, więc
przygotujecie go naprawdę szybko.

Składniki na truskawkowy mus:

500g truskawek mrożonych
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka miodu * opcjonalnie

Składniki na masę kokosową masę jogurtową:

1 jogurt naturalny, gęsty lub jogurt grecki 200ml – w temperaturze pokojowej
100 ml mleka kokosowego – w temperaturze pokojowej
3 łyżki wiórków kokosowych
żelatyna – paczka 20g, należy odjąć 1 łyżeczkę którą dodaliśmy do musu

Przygotowanie:

Truskawki wsypujemy do małego i wąskiego garnka, dodajemy 1/3 szklanki wody
i podgrzewamy na małym ogniu aż się rozmrożą, puszczą sok i zagotują. Odlewamy 1/2
szklanki soku i rozpuszczamy w nim galaretkę oraz namoczoną w łyżce wody żelatynę.

Łączymy galaretkę z truskawkami i blendujemy napowietrzając masę. Studzimy,
przelewamy do tortownicy (kilka łyżek musu możemy zostawić do ozdoby). Wstawiamy
do lodówki.

Jogurt przelewamy do miski, żelatynę wsypujemy do szklanki, dodajemy 3 łyżki zimnej
wody i pozostawiamy do napęcznienia. Mleko kokosowe zagotowujemy z kokosem.
Kiedy żelatyna napęcznieje dodajemy 50 ml wrzątku i rozpuszczamy. Łączymy
z jogurtem oraz mlekiem kokosowym. Jogurt musi być w temperaturze pokojowej lub
chłodny, ale nie bardzo zimny – kiedy będzie bardzo schłodzony żelatyna się od razu
zetnie tworząc grudki i dodając nam dodatkowej pracy – co niestety stało się w moim
przypadku, także przestrzegam 😉

Kiedy mus już jest zastygnięty, przelewamy jako drugą warstwę masę kokosową.
Studzimy i przekładamy do lodówki.

Smacznego 😉

Podziel się postem z innymi

9 Komentarzy

Dodaj komentarz