Kokosowe ule z delikatnym kremem

Nie byłabym sobą gdybym z każdorazowej wycieczki do sklepu nie przytargała do domu foremek na muffinki, ciekawych papilotek czy ozdób do dekoracji. Za każdym razem tak samo zadowolona z siebie i pełna entuzjazmu wpadam do kuchni z chęcią wypróbowania nowej zdobyczy. Tym razem w ręce wpadła mi foremka na małe ule. Jako, że kokos u mnie w domu można znaleźć zawsze, postanowiłam wypróbować foremkę przygotowując ule kokosowe. Były już kokosowe pralinki w ciemnej czekoladzie o smaku Bounty (klik), teraz kolej na pralinki mocno kokosowe z delikatnym nadzieniem.

ule2

Składniki na ule:

200 g drobnych wiórków kokosowych
75 g glukozy lub cukru pudru
1 łyżka kleiku ryżowego
3 łyżki mleka skondensowanego
1 białko

Składniki na nadzienie:

60g miękkiego masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
kieliszek spirytusu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem do dobrego połączenia. Przygotowanie masy do wypełnienia uli zacząć od utarcia na parze żółtek z cukrem. Kiedy żółtka zgęstnieją dodać spirytus. Ostudzić i połączyć przy pomocy miksera z miękkim masłem. Foremkę zmoczyć ciepłą wodą, napełnić kokosową masą, zrobić niewielki otwór, nałożyć wypełnienie. Otworzyć foremkę i gotowe. Z podanych składników wychodzi około 20 uli. Najlepiej smakują schłodzone.

Podziel się postem z innymi

1 Komentarz

Dodaj komentarz