Kokosowe serduszka – ciasteczka z myślą o walentynkach

1male zmniejszone

Walentynki już niebawem. Tym razem nie przegapiłam świątecznej okazji i postanowiłam na bloga wrzucić całą masę walentynkowych przepisów. Mam nadzieję, że się przydadzą i z nich skorzystacie, a co najważniejsze, mam nadzieję, że zasmakują i podbiją serca Waszych drugich połówek 🙂 Na pierwszy rzut kokosowe serduszka, czyli walentynka dla mojego M. Co prawda walentynki dopiero za 2 tygodnie, ale każda okazja do małego, słodkiego upominku jest dobra. 

 d5 zmniejszone

Kokosowe serduszka z poniższego przepisu, to bezglutenowe, kokosowe herbatniki pachnące miodem, kokosem i wanilią. Bardzo często je piekę, szybko znikają. Są idealnym dodatkiem do mocnej kawy, ładnie pachną i można je długo przechowywać. Podaruj swojej drugiej połówce zdrowy smakołyk na dowód miłości 🙂

Składniki:

200 g drobnego kokosu
200 g zimnego masła lub margaryny
1 szklanka mąki kukurydzianej + w razie potrzeby do podsypania
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
5 łyżek cukru brązowego lub miodu
1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier waniliowy

* jeżeli nie macie problemu z glutenem, mąkę ziemniaczaną możecie zastąpić mąką pszenną

s2 zmniejszone

Przygotowanie:

Kokos wsypujemy na suchą patelnię, prażymy na małym ogniu przez 2 minuty, studzimy. Resztę składników mieszamy w misce, zagniatamy ciasto i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika. W międzyczasie jak ciasto będzie się chłodziło nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Po upływie 10 minut wyciągamy ciasto z zamrażalnika i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy serduszka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12 minut w nagrzanym piekarniku. Po wyciągnięciu jeszcze gorące, kokosowe serduszka oprószamy cukrem pudrem i gotowe, można podawać ukochanej osobie.

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

2 Komentarze

Dodaj komentarz