Kokosowe Cake pops

3 pomniejszone

Cake pops – ciasteczka na patyku. Cake pops są bardzo popularnymi formami ciasteczek w Austrii, Niemczech, Anglii, wielką furorę zrobiły również w Stanach Zjednoczonych. Ich powstanie to praktycznie przypadek, wielki szał na Amerykańskim rynku rozkręciło powstanie książki z ich nazwą w tytule. Do polski moda na cake pops już dociera. W kilku hipermarketach pojawiły się maszynki do wypieku tych ciasteczek. Czas wypieku jest krótki, a po ozdobieniu ciasteczka są bardzo efektowne. W zeszłym tygodniu sama zakupiłam sobie taką maszynkę. 49,99, a jakie ułatwienie i skrócenie czasu pieczenia! Marki polecać nie będę, ale zakup takiego urządzenia serdecznie Wam polecam 🙂

Jeżeli nie posiadacie maszynki, na samym dole przepisu znajduje się porada jak wykonać cake pops bez urządzenia do ich wypieku. 🙂

Składniki na ciasto:

2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka koncentratu mąki bezglutenowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soku z cytryny

Jeżeli robicie ciasteczka bez maszynki dodatkowo potrzebujecie:

2 łyżki serka mascarpone lub serka waniliowego
1 tabliczka białej czekolady

Do ozdoby:

1 tabliczka białej czekolady
1 łyżka masła
1 szklanka drobnego kokosu
patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

1. Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy na sztywno, pomału dodając cukier. Do żółtek dodajemy sok z cytryny i proszek do pieczenia.

2. Białka łączymy z żółtkami.

3. Do jajecznej masy przesiewamy mąkę, dodajemy olej.

4. Masę przelewamy do maszynki najlepiej rękawem cukierniczym, pieczemy według czasu podanego przez producenta.

5. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Końcówki patyczków do cake pops moczymy w białej czekoladzie na długość około 1 cm, nadziewamy na nie kuleczki i wkładamy na 10 minut do lodówki.

6. Po wyciągnięciu z lodówki moczymy nasze ciasteczka na patyku w białej czekoladzie, a następnie w kokosie. Wbijamy w karton lub styropian do wystygnięcia. Możemy przechowywać w lodówce kilka dni.

Cake pops, efektowne ciasteczka przypominające lizaki na patyku można wykonać również bez urządzenia do ich wypieku. Na samym początku cake pops były robione identycznie, jak spotykane w każdym sklepie bajaderki, czyli resztki ciasta pokruszone z dodatkiem masła, nutelli, polewy czekoladowej czy bakali, uformowane na kształt kulki, nadziane na patyk i ozdobione.

Punkty 1-3 to przepis według którego należy wykonać biszkopt. Upiec go w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Następnie biszkopt studzimy, kruszymy i łączymy z 2 łyżkami mascarpone lub serka waniliowego oraz rozpuszczoną 1 tabliczką białej czekolady. Punkty 5, 6 – ozdabianie ciasteczek.

Smacznego 🙂

 

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz