Ciasteczka idealne. Kokosanki to ciasteczka jakie sprawdzają się u mnie rewelacyjnie. Białka zostają nam z przygotowywania wielu wypieków, kruchego ciasta, tart, babeczek,  kokosanki są więc świetnym pomysłem aby nadprogramowe białka wykorzystać.

Ciasteczka są mocno kokosowe, chrupiące, bez mąki, a w dodatku są bardzo szybkie do przygotowania. Z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie, delikatne i bardzo kokosowe. Świeżość utrzymują do kilku dni. Gorąco polecam. 🙂

_DSC0187

Składniki:

2 białka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
200g kokosu
2 łyżki masła
3 łyżki cukru brązowego
szczypta soli

Przygotowanie:

1. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywno. W trakcie ubijania dodaję mąkę.

2. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję cukier i mieszam do rozpuszczenia i lekkiego przyrumienienia. Dodaje kokos i chwilę go prażę.

3. Delikatnie przekładam ostudzony kokos do ubitych białek. Nakładam łyżeczką na blachę wyłożoną papierem. Piekę w temperaturze 170 stopni przez 12 minut.

_DSC0216!!!

kokosanki

Smacznego! 🙂

1 Response

Leave a Reply