Kawowa pianka na owsianym spodzie

Strasznie dokucza mi ostatnio brak czasu, na blogu dość dawno nie pojawił się żaden przepis. Pora to szybciutko nadrobić. Obiecuje, że po sesji się poprawię i przepisy będą się pojawiać 2 razy częściej. Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na ciasto bez pieczenia dla wielbicieli czekolady i kawy 🙂

Kawowa, delikatna pianka kontrastuje z mocnym czekoladowym spodem podsypanym płatkami owsianymi.

b

Składniki:
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
2 łyżeczki masła
1/2 szklanki płatków owsianych

2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki ciepłej wody
500 ml śmietanki kremówki

kakao do oprószenia

Przygotowanie:

Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.

Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni. Kiedy czekolada wystygnie połączyć z płatkami owsianymi i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.

Bita śmietanę ubić na pół sztywno z cukrem pudrem. (Im mocniej schłodzona śmietana tym lepiej będzie się ubijała)

W międzyczasie ubijając bitą śmietanę, żelatynę rozpuścić w wodzie.

Dodać żelatynę do śmietany. Połowę wylać na czekoladowy spód. Do reszty bitej śmietany dodać kawę i wyłożyć na górę bitej śmietany. Schłodzić.

1.34_DSC0253

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

1 Komentarz

Dodaj komentarz