Jogurtowy deser z brzoskwinią i kokosową kruszonką

deser1

Brzoskwinie lubią chyba wszyscy, kokos też, połączenie tych dwóch składników jest dla mnie wręcz idealne. Deser zwieńczony jest karmelizowanym sosem na bazie soku z brzoskwini który stanowi kwintesencję całego deseru. Nie będę więcej zachwalała, trzeba spróbować. 🙂

Składniki na 2 porcje:

1 jogurt grecki
1 brzoskwinia

Kruszonka:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kokosu
1 łyżeczka cukru

Sos:
Sok z brzoskwini lub pomarańczy – 3 łyżki
1 łyżka miodu
1 łyżka wody

deser2

Przygotowanie:

1. Brzoskwinie kroimy w kostkę.

2. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.

3. W małym garnuszku sok wymieszać z wodą, miodem i gotować na małym ogniu  do uzyskania ładnego złotawego koloru.

4. Deser podawać warstwami polewając brzoskwinię karmelizowanym sosem.

Smacznego! 🙂

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz