Jesienny torcik o mocy rozgrzewania

Arejkoniakowy tort dla wielbicieli smaków delikatnych.

Dafne2

Pogoda nas nie rozpieszcza, zimno, ponuro i wieje. Na takie popołudnia jak dzisiejsze najlepsze jest coś słodkiego, lekkiego i rozgrzewającego. Z tej okazji powstał ajerkoniakowy torcik oparty na domowym ajerkoniaku na który przepis znajdziecie tutaj. Delikatny bezglutenowy biszkopt, na mące ziemniaczanej przełożony puszystym ajerkoniakowym kremem wzbogaconym procentami. Torcik idealny na jesienne popołudnia w towarzystwie czarnej kawy.

Składniki na biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.

Do osobnego naczynia wrzucić żółtka, sodę i ocet, dokładnie wymieszać.

Do białek dodać mąkę (2 partiami) oraz żółtka, delikatnie mieszając.

2 tortownice o średnicy 20 cm natłuścić masłem. Ciasto rozlać równo do tortownic.
Piec w temperaturze 170oC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Odstawić na blat do wystudzenia.
 
UWAGA: Boki ciasta od brzegów tortownicy oddzielamy nożem dopiero po dokładnym ostudzeniu!

*Ja niestety nie rozlałam równo i udało mi się przekroić na połowę 1 blat dzięki czemu uzyskałam

Składniki na krem ajerkoniakowy:

250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
80 ml wódki
3 żółtka

Dafne33

Przygotowanie kremu:

Żółtka wraz z cukrem pudrem ubijamy w metalowej misce na puszystą masę, do momentu aż masa stanie się jaśniutka.  W małym garnku gotujemy niewielką ilość wody, miskę z żółtkami układamy na garnku nad parą, dodajemy 100ml śmietanki kremówki i miksujemy jeszcze 1,5 minuty, żółtka powinny zgęstnieć, ale nie przesadźmy – nie możemy miksować nad parą zbyt długo, żółtka mogą się zważyć! Ściągamy miskę z nad pary, dodajemy wódkę i dokładnie całość mieszamy.

Wszystkie składniki (przestudzony ajerkoniak, mascarpone oraz resztę kremówki) umieszczamy w  misie miksera i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Przekładamy kremem biszkopt i ozdabiamy wedle uznania. 🙂

Dafne9

16 Responses
    1. Dafne

      Aniu to zależy jak bardzo Ci zasmakuje i ile go zjesz… 🙂 Patrząc na to pod kątem matematycznym – w torcie jest 80ml wódki. Jeżeli dasz jej tyle ile w przepisie, a tort podzielisz na 8 kawałków, 1 kawałek ma 10 ml wódki 40 procentowej. Nie jest to wiele i alkomat powinien wykazać około 0,1 promila więc jest to dawka dopuszczalna… 🙂

  1. Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
    Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura24.pl), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

Leave a Reply