Jaglane Kinder Country z białą czekoladą


Kolejny deser z serii „odtwarzamy smaki znanych batoników”. Tym razem padło na kinder country – pyszny batonik, jednak z niezbyt ciekawym składem.
Ja przedstawiam Wam

deser Kinder Country z białą czekoladą

w szklance lub słoiczku. Z serii znanych batoników na blogu znajdziecie już jaglane bounty oraz niebawem snikersa. 🙂

Składniki na 5 porcji:
– 400ml mleka (może być krowie, może być  kokosowe)
– 100g kaszy jaglanej (1 woreczek)
– 100ml wody
– 40g ryzy preparowanego (lub innego zboża)
– 1 tabliczka białej czekolady
– 1 laska wanilii

Do dekoracji
1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła jeśli nie masz oleju, 3 łyżki mleka

W przypadku osób uczulonych na gluten sprawdzamy czy czekolady są bezglutenowe- to raczej oczywiste, ale wole wspomnieć. 🙂

Przygotowanie:
Kasze wsyp na sitko i dokładnie wypłukaj pod wodą. Wsyp do małego garnuszka, dodaj laskę wanilii przekrojoną na pół, wodę oraz mleko i gotuj na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając aby kasza nie przywarła.
Gotuj do miękkości kaszy. Wyłącz, ściągnij z ognia, wyciągnij wanilię, a dodaj połamaną na kostki białą czekoladę. Mieszaj do dobrego połączenia. Wystudź, dodaj ryż, wymieszaj.
Deser przełóż do szklaneczek lub słoiczków. Podawaj ozdobione czekoladową polewą.

Polewa czekoladowa:
Czekoladę z olejem lub masłem rozpuść w kąpieli wodnej, ściągnij z ognia kiedy będzie przestudzona dodaj mleko, wymieszaj.

Leave a Reply