Jaglane Bounty – kokosowy, zdrowy deser

Deser na śniadanie? Czemu nie?
Pożywny, lekkostrawny deser, pełen energii pochodzenia roślinnego.
Kokosowo-czekoladowy deser z kaszą jaglaną jest pełen wartości odżywczych.

Kasza jaglana pełna łatwo przyswajalnego białka wyróżnia się najwyższą z pośród kasz zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jej cudowne właściwości zdrowotne są wykorzystywane na całym świecie. Wykorzystaj kasze w swoim śniadaniu, a na pewno energetycznie zaczniesz poranek! 😉

Miąższ kokosa oraz olej z niego wytłaczany dzięki specyficznemu składowi sprawia że posiłki w których kokos pełni główną rolę nie są odkładane jako materiał zapasowy – tłuszczyk, lecz stanowią szybko dostępne źródło energii. Ponadto miąższ kokosa w 100 g zawiera 15 g węglowodanów, z czego znaczna większość to błonnik. Jeszcze więcej błonnika zawiera suszony miąższ orzecha kokosowego –  23 g błonnika w 100 g suszonego kokosu. Taka ilość pokrywa niemalże całe dzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik!
Chyba nie trzeba Was dłużej namawiać? 😉

Składniki na masę kokosowo jaglaną:

100g kaszy jaglanej
2 szklanki wody
2 szklanki mleka kokosowego
150 g wiórków kokosowych
cukier / miód / ksylitol do posłodzenia

Składniki na polewę czekoladową:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego / opcjonalnie masła
3 łyżki mleka kokosowego / opcjonalnie zwykłego

Przygotowanie:

Kasze jaglaną dokładnie płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu mieszając co jakiś czas – kasza lubi się przypalić. Kiedy kasza wpije prawie całą wodę dolewamy 2 szklanki mleka kokosowego i gotujemy aż całe mleko zniknie, a kasza będzie bardzo mięciutka, prawie rozgotowana. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, słodzimy masę i miksujemy w razie potrzeby.

W misce metalowej nad parą wodną rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Kiedy się rozpuści lekko studzimy i dodajemy mleko w temperaturze pokojowej. Masa powinna zgęstnieć. A dodatek mleka i oleju sprawi, że czekolada będzie się ładnie kroić.

Deser przekładamy do słoiczków lub szklanek warstwami. Podajemy schłodzone.

Smacznego!

Podziel się postem z innymi

3 Komentarze

Dodaj komentarz